Hjem
Klubbnyheter
Aktivitetskalender
Bilder fra turer og treff
Klubbeffekter
Rabattavtaler
Om klubben
Vedtekter
Styret

Hamarløpet
Helgøya rundt

Noen motorveteraner
Eldre litteratur
Bryllupskjøring
Kontakt oss
Innmelding


LMK
Mjøsmarkedet
Facebook


Lenker


Kjøretøyinformasjon

20/10/2012

Overland Whippet med lokalhistorie

Kategorisert i: — Nettredaktør'n @ 19:17

Man vet ikke hvorfor Ola O. Gaalaas falt for biltypen Whippet i 1928. Men Hamar Sportsforretning var “autorisert forhandler for Overland og Willys Knight”. Der pleide han å kjøpe jaktutstyret sitt. Ola bodde i Furnes, høgt over hovedvegen med fantastisk utsikt og tunge bakker opp til gården. Nå ville han kjøpe seg bil!
Han var en aktiv 56 år gammel ungkar, ivrig med i Furnes Musikkforening. Han mente at kommunen burde få bygget en storstue og derved ble forsamlingshuset Bjørkhol i Nydalen satt opp. Hver høst var det jakten som opptok han. Selv om venstrearmen hans bare var en liten stubb, var han kvikk på avtrekkeren. Jo, Ola O. Gaalaas kunne ha god nytte av en automobil. Til slutt bestemte han seg for en Whippet mod. 96, 4 dørs sedan med 4 sylindere. Bilen ble betalt med kr. 4925.-.

Den 15. juni var bilen sertifisert og kjørte for første gang opp bakkene i Furnes med splitter nye skilter D-1016!  Ikke før var bilen kommet på gårdsplassen så bar det ut på landtur. Grytidlig en søndag morgen ble kursen satt mot Trysil. Her blir boksapparatet tatt fram, og gjengen blir avbildet ved vidunderet i strålende solskinn.

Etter syv år ble bilen solgt, og senere har den gledet flere eiere - vært på ferieturer over det ganske land, vært blyg deltaker på bryllupsreiser, for så til sist å bli pensjonert og stuet vekk.

Tor Otto Fougner hadde den i garasjen da jeg kjøpte den. Så ble den tatt fra hverandre, ramme og skjermer sandblåst osv. – og gjenoppbygging begynte. Men hvem skulle ta seg av motoren. Den har stått hos forskjellige motorkyndige i år etter år uten at noen har kommet i gang. For å ha noe å kjøre med, kjøpte jeg til slutt Gjøviken sin Austin 7. Men nå ser jeg at tiden ikke strekker til for å fullføre restaureringen og jeg vurderer å kvitte meg med den. Intensjonen min er at den egentlig burde fortsette å være her på Hedemarken i sitt hjemmemiljø. Jeg håper at det finnes noen som kan fortsette arbeidet med å føre bilen tilbake til opprinnelig glans.

Knut Ståle Hauge

(staale@nyehaugeforlag.no, mob. 970 84 539)


Redaksjonen fant et bilde av et interessant gammelt skilt og legger det ved artikkelen siden det ikke er helt uten relevans:


Comments are closed.


Nettedaktør: Steinar Brekke | Webdesign: Stein A. Brekke