Face­book04/02/2020

1933 Austin Ten Sunshine

Kategorisert i: — Nettredaktør'n @ 21:28

Magne Nordseng forteller her selv historien om sin Austin Ten.

Foto: S. Brekke

Austin 10-4 Saloon ble i 1932 produsert i to ulike utgaver, en basismodell og en mer raffinert utgave med soltak og skinnseter som ble kalt Sunshine eller De Luxe. Denne utgaven kostet i England 13(!) pund mer enn basismodellen. Bilen jeg anskaffet i sommer, kostet ny 5.200 kroner da Peter Lyse kjøpte den i mai 1933. Dette var Lyses andre Austin som etterfulgte en Seven fra 1928. Tidligere hadde han hatt motorsykkel, bl.a. en Royal Enfield 1916. Senere restaurerte han en Austin Seven 1928 med sportskarosseri. Peter Lyse tok i 1976 initiativet til Minneløpet for veteranbiler fra Oslo til Lærdal. Bakgrunnen for det var at han som seksåring så hollenderen Petrus Scheltmer Beduin stoppet på apoteket for å kjøpe bensin på sin ferd til Lærdal.

Lyse beholdt 33-modellen helt til 1972 da han solgte den til Einar Trygve Lie for samme pris som da den var ny. Lie måtte love å ta godt vare på den hvilket han gjorde helt til den ble solgt til Ole Erling Berge i Øyer i 2008. Han har også fulgt Lyses «krav» om å ta godt vare på den. Det samme har nåværende eier ambisjoner om.

All dokumentasjon, deleliste, håndbok, spesifikasjoner og plansje med illustrasjoner fra fabrikken er tatt vare på med Importøren Erik B. Winters stempel. Håndboka gir forøvrig et godt råd til eier dersom det er startproblemer i kaldt vær: Tapp av vannet på radiatoren og fyll på hett vann, det vil lette starten.

Bilen har vært med på en lang rekke veteranløp bl.a. rundt Tyrifjorden, Sandviken – Sundvollen og Flåklypa de siste 40 – 50 åra.


Oversikt over alle service- og smørepunkter

Comments are closed.


Nettedaktør: Steinar Brekke | Webdesign: Stein A. Brekke