Hjem
Klubbnyheter
Aktivitetskalender
Bilder fra turer og treff
Klubbeffekter
Rabattavtaler
Om klubben
Vedtekter
Styret

Hamarløpet
Helgøya rundt

Noen motorveteraner
Eldre litteratur
Bryllupskjøring
Kontakt oss
Innmelding


LMK
Mjøsmarkedet
Facebook


Lenker


Kjøretøyinformasjon

01/11/2010

Sunbeam Avenger 1600 GLS

Kategorisert i: — Nettredaktør'n @ 19:57

Randi Steinaa er motorveteran med mange jern i ilden. Foruten campingvogn på Strandheim, hytte på Brumundkampen og mange både barnebarn og oldebarn er det mangt og mye som fyller tiden. Hun har nå etter hvert innsett at hun selv ikke som pensjonist kan rekke med alt, og i denne forbindelse har hun bestemt seg for at hun vil selge bilen som hun arvet etter sin far. Bilen det dreier seg om er en 1975 Sunbeam Chrysler Avenger 1600 GLS, og denne ble kjøpt ny av hennes far på Grønneng Auto på Hamar. Bilen var farens øyensten, og den fikk alltid det beste stell. Det manglet aldri kommentarer fra naboer og folk i gata på hvor blank og fin bilen hans alltid var. Faren var nok mer enn middels interessert i, og opptatt av bil, og det var nok heller ikke tilfeldig at han gikk for en GLS den gang i 1975. Dette innebar originalt sportsratt, turteller, doble forgassere og treinnsettinger i instrumentpanel og dørsider, foruten vinyltak og sportsfelger. I tillegg fikk han montert et sett ekstralys, disse er med ‘tupp’, slik som var vanlig på den tiden, men ettertraktet i dag. Bilen har enda ikke tippet 100.000 km.

Bilen ble ikke mye kjørt, men den gledet sin eier i mange år. Men ved 80-års alder ble det slutt på bilkjøringen, og han overlot den til dattera med klar oppfordring om å ta godt vare på Sunbeam'n. I tillegg fulgte noen gode råd, så som 'husk å etterfylle forgasserolje på de doble forgasserne'. Randi har tatt godt vare på bilen, men etter at hun ble enke ser hun at den blir altfor lite brukt. Hun mener bestemt at det er bedre om noen andre kan overta ansvaret for bilen. Men hun har et sterkt ønske om at ny eier har interesse av å ta vare på den, og vil benytte den som et hobby og hyggekjøretøy for fine sommerdager. Den ønskes ikke solgt som en billig bruksbil som bare skal 'brukes opp'. Det bør være et krav at evt. kjøper har garasjeplass til bilen.

Så her er det opplagt følelser med i spillet. Den har tross alt hatt hele sin 35-årige historie her hos hennes familie. Faren fortalte etter at han begynte å 'dra på åra', at det som fikk ham gjennom vinteren var nettopp tanken på å skulle ut å kjøre Sunbeam igjen så snart vårsola hadde fått skikkelig tak. Da dresset han seg opp i slips og finstas og inviterte med kona på kjøretur. Sommerenes høydepunkt gikk til 'åttekanten' oppe i Gudbrandsdalen. Det samme i alle år. Kona lurte ved en anledning på om de ikke kunne reise en annen plass til en forandring, men nei, som han sa, denne veien kjenner jeg ut og inn, jeg kjenner hver sving, hver innpåkjørsel og hver bakketopp. Han så ingen grunn til å utsette sin kjære Sunbeam for risikofylte sjanseseilaser på ikke-utprøvde veier.
Utvilsomt en skjønnhet for et hvert øye!


Også det originale vinyltaket har klart seg godt gjennom alle disse årene...

1600 GLS

Tidsriktige ekstralys, med 'tupp', slik de ble levert for 35 år siden

Siste kapittel er nå skrevet i bilens historie innenfor Motorveteranene Hedmarks rekker. Bilen fant sine nye eiere på Sunnmøre, og der går den en særdeles trygg alderdom i møte. Far og sønn Ragnar og Henning Myklebust driver bilforhandlerfirma utenfor Volda, og var i sin tid storselgere av nettopp merket Sunbeam. For Randi var det av stor betydning at bilen ville bli tatt godt vare på. Garantien for dette illustreres best med Hennings egne ord fra mailen hvor han bekreftet kjøpet: 'Denne bilen vil få den beste behandling og stell i fremtiden hos oss. Og ved evt. nødvendig restaurering, nå eller i fremtiden, vil bilen ikke ha noen øvre grense for påkost'. Han forteller videre at familien i 2008 kjøpte en gammel skofabrikk, og at denne er omgjort til museum. Sunbeam'n får sin egen plass her i museet, og vil heretter tilbringe det videre liv i lyse trivelige oppvarmede lokaler med flislagte gulv, bare avbrutt av en kosetur sammen med de øvrige klenodiene på en og annen fin sommerdag. Bilen er med andre ord reddet for all framtid. Som Randi også sa det, det er som et eventyr. På bildet ser vi Randi og Ragnar i det handelen forsegles med et fast håndtrykk. For de fleste ville det ha vært naturlig og ordnet seg med en enveisbillett til Hamar etter en slik handel, for så å kjøre bilen hjem for egen maskin. For disse gutta var det helt uaktuelt, de ville ikke utsette sin nyervervelse for den saltbelastningen en slik kjøretur ville by på. Den fikk derfor hvile hele vegen hjem, nærmest båret på gullstol!

Vi ønsker alle involverte parter lykke til videre! Sunbeam'n har gitt sin eier mye glede i mange år, og jeg er sikker på at den også vil fortsette å være til stor glede for sine nye eiere!Siste, oppdatert 12/9-2011:
Skofabrikken

Jeg fikk tilsendt noen bilder fra Henning, i en hektisk hverdag hadde han vært nede i museet, eller 'skofabrikken' som de kaller det, for å etterlade batterier og kontrollere dekktrykk. Han fikk tatt noen bilder som vi kan benytte inntil videre, selv om gulvet ikke var helt rent, som han sier, og det er strukket noen kabler til batteriladerne. Han vil etter hvert prøve å få tatt litt bedre bilder, med litt mer stemning, og hvor Sunbeamen vil bli avbildet sammen med familiemedlemmet Simca 1501 Special. Men bildene gir allerede et godt inntrykk av hvordan Sunbeamen har fått det på sine eldre dager. Og sant og si er det vel ikke mange av våre to- og firhjulede venner som ikke kunne tenkt seg i Sunbeamens sted nå som det atter går mot vinter og mørketid! Takk for oppdatering, vi ser fram til oppfølgeren!


Sunbeam'n later til å finne seg vel til rette med sin nye tilværelse!Steinar

Obs! Klikk på bildene for å se dem i full størrelse!

Comments are closed.


Nettedaktør: Steinar Brekke | Webdesign: Stein A. Brekke