Face­book



17/01/2011

Austin 7 Ulster

Kategorisert i: — Nettredaktør'n @ 18:03

De fleste kjenner kanskje til Ove Hafsås, denne Måløyværingen og veteranbilentusiasten som opp gjennom årene har satt flere tydelige spor etter seg i MVH-sammenheng. Foruten å bidra godt til artsmangfoldet innenfor klubbens bilmerker, har han også tidligere fungert som klubbens formann. Han var bl.a. initiativtakeren til ‘Mjøsløpet’, et løp som gikk Mjøsa rundt over to dager, for de eldste av våre veterane kjøretøy.

Så var det en kveld etter sveisekurset, at Ove lurte på om jeg ville bli med oppom og ta en titt på hans Ulster-prosjekt. Jeg hadde ikke særlig kjennskap til hva dette kunne være, men jeg er interessert i det meste av gammelt jern som kan dure og gå, og jeg vet at Ove sitter på en etter hvert anseelig samlig av slikt. Så vi tok oss opp til huset hans, der hadde han konvertert et kjellerrom til garasje, og der bak dørene åpenbarte det seg en sportslig liten doning. Om jeg ikke fra før hadde kunnskap om Ulster, så kjente jeg jo godt til Austin Seven, den engelske allemannsbilen fra 30-tallet. Og det er dette som er basisen for Ulster. En firesylindret sideventilert motor som med sine 750 kubikk leverer 12 hester ved 3000 omdreininger. Men Ulster har sitt eget karosseri, et svært snertent sportsbilkarosseri av typen ‘boat-tail’, åpen toseter, og med den klassiske fasongen som bare 20-30 tallets sportslige biler kunne vise til. Karosseriene kan fortsatt leveres nye fra England, produsert i aluminium, eller du kan få tegninger for å bygge det i kryssfinér. I tillegg må jo det maskinelle oppgraderes noe, siden Seven i originalutførelse bød på fattigslige 12 hester. En Ulster-konvertering krever en annen topp som gir en høyere kompresjon, i tillegg til en litt rausere forgasser og greinrør på utblåsningssiden, for å sikre effektiv avvikling av avgassene. Disse modifikasjonene skal løfte effekten til hele 24 hester, altså en effektøkning på 100%! Sannsyneligvis er dette mer enn nok til å sikre sportsbilfølelsen, og jeg vil anta at med fullt pådrag er det ingen som vil ønske seg mer av hverken fart eller krefter, så lenge bilen fortsatt går på sine spinkle tråd-eikehjul med de originalt oppsatte Seven hjuloppheng og bremser! Imidlertid kunne Ulster også leveres med kompressor, og ytelsen var da på brutale 33 hester. Med bare 270 kg. bil (både motorblokk og gearkasse er støpt i aluminium) skulle dette bli nærmest som en kruttønne å regne!

Karosseriet blir nå prøvetilpasset til ramma. Bilen er ferdig senket bak, foran er ny framaksel med dropp skaffet til veie, dette vil sikre rett bakkeklaring også for framvogn. Skjermene ligger foreløpig bare løst oppå hjulene, her gjenstår noe tilpasningsarbeide. Skjermene over forhjulene skal følge hjulene når det svinges. Dette er en ren nødvendighet for ikke å bli utsatt for en skur av småstein og søle ved kurvekjøring på dårlige grusveger…

Oppdatert 1/6-2014:

Vi hadde til hensikt å følge utviklingen i dette prosjektet litt tettere enn hva som faktisk ble gjort. Ove har jobbet som en helt, og ‘plutselig’ stod bilen ferdig! At han i en hektisk restaurerings og ombyggingsprosess helt glemte å holde webredaktøren underrettet om prosjektets progresjon får vi heller se i mellom fingrene med. Slik ble den:

Vi gratulerer med vel gjennomført, men vet samtidig at den endelige sluttstrek for prosjektet ikke nødvendigvis er satt. Det har vært mumlet litt om kompressor…

OBS!  Klikk på bildene for å se dem i full størrelse!

Comments are closed.


Nettedaktør: Steinar Brekke | Webdesign: Stein A. Brekke