Hjem
Klubbnyheter
Aktivitetskalender
Bilder fra turer og treff
Klubbeffekter
Rabattavtaler
Om klubben
Vedtekter
Styret

Hamarløpet
Helgøya rundt

Noen motorveteraner
Eldre litteratur
Bryllupskjøring
Kontakt oss
Innmelding


LMK
Mjøsmarkedet
Facebook


Lenker


Kjøretøyinformasjon

22/02/2012

Erlend, en ung mann med mange interesser

Kategorisert i: — Nettredaktør'n @ 16:49

Erlend Dammen tilhører den yngre garde av våre medlemmer. Men hans samling står ikke noe tilbake i forhold til hva mange av oss som har levd litt lenger har klart å samle på oss. I den ene garasjen etter den andre åpenbarer det seg kjøretøy av forskjellige årganger og på forskjellige stadier mellom pågående restaureringsobjekt til ferdig restaurert og urestaurert originalkjøretøy med lav kilometerstand. Jeg kom etter hvert helt ut av tellingen, men det er på det rene at han er svak for merket Lada. Hans bestefar hadde en gang en slik, og det satte spor i et åpent barnesinn. Lada solgte i sin tid godt oppe i Nord-Østerdal, og den hadde ry på seg for å takle de tøffe forholdene der oppe godt. Både av kulde og veidekke som ikke nødvendigvis alltid bestod av asfalt. De første Lada-modellene som kom først på 70-tallet var jo egentlig basert på en tidligere Fiat 124, og konstruksjonen var dermed allerede godt uttestet gjennom mange år. Men selv denne ferdigutviklede modellen ble oppgradert på en rekke punkter for bedre å kunne takle de hjemlige forhold i dengang Sovjetunionen. Bl.a. ble bakkeklaringen øket, det ble benyttet tykkere plater i karosseriet. Den ble også utrustet med overliggende kamaksel. Bensinpumpa ble utstyrt med en liten arm som muliggjorde manuell pumping. En finesse som mange av oss som har forsøkt å trekke opp bensin basert på ren lungekapasitet nok gjerne hadde sett at flere bilmerker hadde hatt.

Mange av oss har sikkert allerede stiftet bekjentskap med hans knallblå Lada 1500. Denne har han kjørt med en del år nå, og dette var en bil som vekket oppsikt på treff også den gang den stod ferdig. Kanskje ikke først og fremst pga. alderen, men fordi den rett og slett tiltrakk seg blikket, frisk knall blå i fargen og med mye krom. I originalstand og meget pent restaurert. Den kunne ikke ha sett anderledes ut da den i sin tid rullet ut fra samlebåndet hos Volzhski Automobilnij Zavod i Gorki. Erlend er nå i gang med restaureringen av ytterligere en Lada av omtrent samme modell, han legger lista høyt i forhold til kvalitet, og mener at denne skal bli enda bedre enn den første. Uten at jeg på noen måte klarer å avdekke svakheter ved den første.. Disse tidlige modellene av Lada ble etter hvert erstattet med en nyere modell, Lada Samara. Disse bilene var imidlertid av en slik kvalitet at de raskt raserte hele Ladas relativt gode renommé i Norge, og med denne modellen var Ladas dager dermed talte her i landet. Men for en entusiast så er jo også denne modellen viktig for i ettertid å kunne fortelle hele historien, og når det bød seg anledning til å erhverve en velholdt utgave med lav kilometerstand, så ble også Samara’n en del av samlingen.

Det skal også nevnes at Erlend kjører nyere Lada til daglig, en 2111, dette er en meget sjelden bil i Norge, faktisk den eneste i sitt slag, og bruktimportert fra Danmark. Ute i en av garasjene står også en meget fin Neckar Jagst 2. Dette er en lisensprodusert Fiat 600 av vest-tysk fabrikat. Kun små detaljer skiller den fra den mer kjente Fiat 600.

Og for en som er bosatt i Bjølsetgrenda, og som en gang har arbeidet på Bjølseth Caravan, er det jo nærmest opplagt at en av garasjene også huser en vogn av nettopp dette fabrikat. Men for Erlend er det ikke bare gamle kjøretøy som opptar interessen. Han ser bl.a. også verdien av å ta vare på gamle bygninger med sjel og arkitektonisk særpreg. Han er i ferd med å sluttføre restaureringsarbeidet på egen bolig. Nå står ytterligere en liten enebolig for tur, da det i tillegg til rikelig garasjekapasitet også befant seg 2 boliger på eiendommen han kjøpte her ute i Bjølsetgrenda. Vi ønsker lykke til med alle prosjektene, og tar gjerne en tur innom igjen på et senere tidspunkt for interessant påfyll til reportasjen!

Kilde for detaljer rundt Lada’n: Wikipedia

Comments are closed.


Nettedaktør: Steinar Brekke | Webdesign: Stein A. Brekke